СКОРО
Данное действие недоступно до подтверждения Вашего аккаунта администрацией портала.
20 Января 2021

Антон Тараненко: Про паспорти вакцинації і як вони можуть працювати

Антон Тараненко: Про паспорти вакцинації і як вони можуть працювати

 

У світу з’явився шанс повернутися до звичного життя.

Розвинені країни світу вже почали загальнонаціональну вакцинацію від Covid. У міру того як світ починає відходити від пандемії, наявність електронного доступу до даних про вакцинацію, тестування та інші медичні записи матиме життєво важливе значення для відновлення міжнародних поїздок і багато чого іншого.

Надійні, відстежувані, перевірені і загальновизнані цифрові записи про щеплення від Covid-19 необхідні в усьому світі, щоб люди могли безпечно повернутися до роботи, навчання, заходів, суспільного життя і, звісно ж, подорожей.

Обмеження, які з’явилися після початку пандемії — закриті кордони, тривалі карантини після приїзду до інших країн, а також вимоги про наявність тестів і різних довідок, є величезною перешкодою для повноцінного відновлення міжнародних поїздок.

Навесні минулого року, ще на початку пандемії, виникла ідея «імунних паспортів», які б видавалися людям, що перехворіли на коронавірус, з антитілами до SARS-CoV-2. Однак у ВООЗ заявили про відсутність доказів того, що люди, у яких з’явилися антитіла після одужання від вірусу, захищені від повторного зараження. Згодом це припущення підтвердилося і зараз вже точно відомо, що Covid можна заразитися повторно.

З появою перших зареєстрованих вакцин проти Covid в світі дійшли до більш слушної ідеї — паспортів вакцинації. Передбачається, що такі паспорти повинні замінити довідки про вакцинацію і дозволити вакцинованій людині спростити механізм перетину іноземного кордону та уникнути всіх карантинних обмежень по приїзду в іншу країну або навіть всередині своєї країни.

Наприклад, австралійська авіакомпанія Qantas однією з перших оголосила, що в майбутньому буде допускати на свої рейси тільки вакцинованих пасажирів.

Цифровий паспорт вакцинації проти Covid має стати незаперечним доказом того, що людині зробили щеплення від коронавірусу. Очікується, що його запропонують урядам країн, авіакомпаніям та іншим компаніям, поряд зі звичайним паспортом.

Оскільки паспорт вакцинації по суті надає медичну інформацію, яка апріорі має бути конфіденційною, нагально постало питання про те, щоб підвищити стандарти обміну даними. Кожна вакцинована людина повинна мати безпечний доступ до особистої інформації, але при цьому легко обмінюватися нею через свої мобільні пристрої в ситуаціях, коли необхідне підтвердження вакцини.

Подібні сервіси вже існують. Наприклад, додаток Digital Health Pass, створений американською електронною корпорацією IBM. Так звані «зелені паспорти» — додаток для смартфона, який активується через тиждень після введення другої дози вакцини, видаються вакцинованим громадянам Ізраїлю. Уряди Данії, Польщі та Угорщини також розробляють свої цифрові «паспорти вакцинації». Однак для кожної країни недоцільно застосовувати власні незалежні методи перевірки інформації про здоров’я мандрівників, що прибувають з будь-якої іншої країни або регіону, адже наявні системи реєстрації щеплень не забезпечують всеосяжного використання перевірених записів про вакцинацію.

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) планує в березні 2021 роки запустити мобільний додаток IATA Travel Pass, що дозволяє мандрівникам зберігати сертифікати про тестування або вакцинацію і керувати ними. За допомогою цієї програми IATA прагне надати урядам впевненість в тому, що вони зможуть відкрити кордони, не вимагаючи проходження карантину для прибулих мандрівників. Асоціація анонсує, що ця «перепустка» контролюватиме і перевірятиме необхідну інформацію про тестування або вакцинацію, що надходить від урядів країн, авіакомпаній, лабораторій і власне мандрівників. Це і стане уніфікованим проїзним документом, який надасть доступ до глобальної інформаційної інфраструктури, необхідної для безпечного управління базами даних мандрівників, а також для оперативного обміну і перевірки цих даних на вимогу прикордонного контролю.

Водночас у багатьох країнах світу досі не існує стандартного формату або системи сертифікації результатів лабораторних досліджень. А записи про вакцинацію зберігаються на паперових картках, які легко підробити.

 

 

14 січня 2021 року було створено Ініціативу з обліку вакцинації (Vaccination Credential Initiative (VCI) — це коаліція лідерів у сфері охорони здоров’я і технологій. Партнерами по коаліції є 12 всесвітньо відомих компаній-гігантів: CARIN Alliance, Cerner, Change Healthcare, The Commons Project Foundation, Epic, Evernorth, Mayo Clinic, Microsoft, MITER, Oracle, Safe Health і Salesforce.

Її завдання — створити глобальну цифрову систему, єдину платформу з універсальними вимогами, щоб люди, вакциновані від COVID-19, отримували цифровий доступ до своїх записів статусу щеплення. Система має працювати на підставі відкритих, сумісних стандартів, у безпечний спосіб, що піддається перевірці і зберігає конфіденційність.

Зараз Ініціатива розробляє відкриту функціонально сумісну специфікацію SMART Health Cards. «Розумні карти здоров’я» — це цифрові записи статусу щеплення, які нададуть людям можливість отримати зашифровану цифрову копію своїх облікових даних для зберігання в цифровому гаманці за їх вибором — як-от, наприклад, Apple Wallet або Google Pay.

Крім того, Ініціатива працює над тим, щоб забезпечити доступ малозабезпечених груп населення до такої перевірки. Згідно з дослідженнями промислової асоціації GSMA тільки 49% світового населення має змогу виходити в інтернет через мобільні пристрої. Тому ті, хто не має смартфонів, зможуть отримати PDF-файл або роздруківку з QR-кодами, що містять перевірені W3C облікові дані.

За словами генерального директора фонду The Commons Project Foundation Пола Мейєра: «Відкриті стандарти і сумісність лежать в основі зусиль VCI, і ми сподіваємося на підтримку Всесвітньої організації охорони здоров’я та інших зацікавлених сторін у всьому світі у впровадженні та масштабуванні відкритих глобальних стандартів для взаємодії даних охорони здоров’я».

На цьому етапі достеменно не відомо, чи зможе вакцина гарантувати цілковите запобігання передаванню вірусу. За словами фахівця з інфекційних захворювань зі Стенфордського університету докторки Джулі Парсоннет, доки не буде визначено те, чи зможуть вакциновані люди передавати інфекцію, ми не дізнаємося, чи діятимуть «паспорти вакцинації».

Позиції країн Євросоюзу теж мають розбіжності. Зокрема, Франція відкрито критикує загальнонаціональне запровадження «паспортів вакцинації» і виступає проти подібної ініціативи. Чергові дебати глав держав і урядів країн ЄС про вакцинацію і «ковідні паспорти» відбудуться 21 січня.

Тим часом в Україні до масової вакцинації населення ще тільки готуються. За словами головного санітарного лікаря країни, перші вакцини зможуть отримати в лютому медпрацівники, але при цьому питання щодо «ковідних паспортів» поки що перебуває на контролі у МОЗ і наразі не просувається. Офіційні зміни в правилах перетину українського кордону можна відстежувати на порталі VisitUkraine.Today.

 

 

Источник


Просмотров: 1361
Читайте также:
К нам присоединились:
Черкаси
Директор
Полоскун-тур
Директор
Корал Тревел
Фахівець
Join Up
менеджер



Поиск новостей
Введите слово для поиска нужной вам новости.